SPPN

Perl Programming Republic
Home
Nieuws
Organisatie
Statuten
Onderscheidingen
Leer Perl
Sponsors
Contact

Stichting Perl Promotie Nederland

Het motto van Perl is "There's More Than One Way To Do It" (Alles kan op meer manieren), oftewel TMTOWTDI, op zijn Engels uitgesproken als "Tim Touwdi". Een leuke Nederlandse vertaling moet nog gemaakt worden, dus we houden het even op "Alles kan op meer manieren" (AKOMM). Dit motto is zeker van toepassing op het leren van Perl. We geven hier een beschrijving waar en hoe u Perl kunt leren. Het "waar" betreft de plek waar de leerstof gevonden kan worden: boeken, tijdschriften, websites en meer, die allemaal gebruikt kunnen worden om Perl te leren. Deze leermaterialen zijn gevarieerd genoeg in diepgang en specialisatie om iedereen iets te kunnen bieden, van beginner tot expert.

Het "hoe" betreft de methode om Perl te leren: sommige mensen leren het beste door zelf met boeken aan de slag te gaan, anderen hebben liever websites en andere internetbronnen, weer anderen gaan zelf het liefst aan de slag met scripts (kleine en grote stukken programmacode) en leren het dan met vallen en opstaan, met de foutmeldingen van de debugger en de bij Perl meegeleverde digitale handboeken en opdrachtenbibliotheken. Veel mensen maken ook gebruik van en doen mee met de vele gebruikersgemeenschappen (in websites en nieuwsgroepen, maar ook met echte bijeenkomsten), waar altijd wel iemand is die geduldig vragen beantwoordt of die uit zichzelf uitleg geeft over een bepaald aspect van Perl. En dan zijn er natuurlijk nog de cursussen, conferenties, seminars en andere bijeenkomsten waar mensen samen aan en van elkaar leren.

In de volgende overzichten moet voor elk type leerling wel wat te vinden zijn.

Onderdelen

Opmerking: Deze pagina bevat zeer veel verwijzingen naar andere web sites. De praktijk leert dat deze sites nogal eens willen wijzigen, of verdwijnen. Mocht u niet-werkende verwijzingen aantreffen, laat het ons dan even weten zodat we die kunnen aanpassen.

Methodes om Perl te leren     (Naar boven)


Perl- (en andere) programmeurs krijgen regelmatig de vraag wat de beste manier is om Perl (of een andere propgrammeertaal) te leren. Het blijkt dat er niet één manier de beste is. Uit één of meer boeken, met tijdschriften, via gebruikersgemeenschappen, door het zelf te leren door te spelen met programma's of in een cursus. Als de ene methode niet werkt, probeer het dan met een andere; iedereen kan volgens de één of de andere methode wel Perl leren.

Er zijn enkele goede websites om te beginnen: Perl Monks, de officiële Perl website, de Perl-website van O'Reilly, de veelgestelde vragen over Perl en Amsterdamse Perl Mongers.

Bij de Perl Monks is veel informatie te vinden, min of meer overzichtelijk in diverse groepen ingedeelde pagina's en gecategoriseerde vragen en antwoorden. De Perl Monks hebben een website gemaakt die vergeleken kan worden met een klooster waar de leden (monniken) op zoek zijn naar waarheid en wijsheid. Aardig is de vergelijking van deze mensen die elkaar zelden in het dagelijks leven ontmoeten met de Perl Mongers, die u kunt vergelijken met marskramers, die Perl aan de man brengen, en die elkaar maandelijks ontmoeten. De website van de Perl Monks heeft een soort babbelbox om met andere "monks" te chatten. Verder zijn de vele Tutorials een goede plek om de zoektocht naar wijsheid te beginnen, zoals How (not) to ask a question, vrij vertaald met "Hoe een vraag (niet) gesteld moet worden".

Voordat u iemand om hulp vraagt, is het beter om zelf eerst gezocht te hebben naar het antwoord. Als u pas met Perl begint, is namelijk de kans groot dat uw vraag al eerder door iemand gesteld is en door iemand anders beantwoord is. De meeste Perl-programmeurs zullen u dan ook aanraden om eerst veel te lezen, zelf wat uit te proberen, nog meer te lezen, de probeersels aan te passen, op zoek te gaan naar antwoorden op veelgestelde vragen, nog meer te lezen en pas anderen om hulp te vragen als u weet wat u wilt vragen. Veel beginners weten namelijk niet goed wat ze nu eigenlijk vragen, en het is dan moeilijk om een goed antwoord te geven.

Boeken en tijdschriften op papier: één van de manieren om Perl te leren, en zeker een hele goede manier. Een zeer groot deel van de mensen leert het beste met behulp van boeken. Verderop vindt u een fikse lijst boeken over Perl, en elders op internet zijn nog veel meer lijsten te vinden, bijvoorbeeld bij de bekende website perl.org. De boeken die het vaakst aangeraden (en gebruikt!) worden voor beginnende Perl-programmeurs (en als zoveel andere mensen er baat bij hadden, heeft u er misschien ook baat bij):

Een bekend tijdschrift is The Perl Journal, niet zozeer bedoeld voor beginners, maar wel met een schat aan informatie.

Veel mensen zweren bij een cursus door een goede leraar of een expert als dé manier bij uitstek om Perl te leren. Veel experts kunnen dan ook ingehuurd worden om een cursus te geven, diverse experts geven regelmatig cursussen waar u zich voor in kunt schrijven. Er zijn ook universiteiten, hogescholen, cursusbedrijven en andere plaatsen waar elk jaar minstens één cursus Perl voor beginners gegeven wordt. De prijzen variëren van vrijwel gratis en voor niks, via een superdeluxe cruise, tot aan conferenties met commerciële toegangsprijzen. Ook de kwaliteit varieert, net als bij de boeken, en ook bij cursussen is de prijs niet altijd evenredig met de kwaliteit. De eenvoudigste vorm van een cursus is natuurlijk die van een expert die bij u in de buurt woont en aan wie u af en toe iets kan vragen, en die soms ook een uurtje wil vrijmaken om u een wat ingewikkelder onderdeel uit te leggen. U zou verbaasd zijn als u zou weten hoeveel mensen er in Nederland wonen die bekend zijn als Perl-expert, het zijn er honderden, velen zelfs internationaal bekend en beroemd.

Hoe u ook Perl leert, het is nooit een goed idee om iets te leren en het dan niet te gaan gebruiken. Zoals met veel andere dingen is het ook bij het leren van Perl een verspilling van tijd en moeite om een introductiecursus Perl te volgen, wellicht nog wat vervolgcursussen, en dan een tijdlang andere dingen te gaan doen, bijvoorbeeld andere cursussen volgen. De P staat voor praktisch. Leer Perl en gebruik het.

De groep mensen die Perl leren door er gewoonweg mee aan de slag te gaan, zoeken naar scripts, proberen die te begrijpen, spelen er mee, breiden ze uit, gebruiken ze voor specifieke doeleinden. Programmeurs die al ervaring hebben met andere programmeertalen zullen veel in en van Perl herkennen, ook al zullen ze af en toe verward worden door gelijkenissen tussen Perl en de programmeertalen die ze al kennen, terwijl sommige van die gelijkenissen verschillen zijn. Als u nog geen programmeerervaring hebt, leert u dan eerst basisprincipes op het gebied van programmeren, bijvoorbeeld bij DMOZ.

Veel interessante Perl-scripts, klein en groot, van een paar handige regeltjes tot aan hele modulebibliotheken, zijn op diverse plaatsen te vinden, zoals bij de Perl Monks (bijvoorbeeld in de secties Code, Snippets, Meditations, Craft en Seekers of Perl Wisdom). Hele modules vindt u bij CPAN. Een eenvoudige zoektocht levert nog veel meer scripts op, bijvoorbeeld bij Google en bij Track.

Wees niet bang om iets uit te proberen, geef het niet op als iets de eerste keer niet gelijk werkt. U leert altijd weer meer Perl als u probeert uit te vinden waarom iets niet werkt. Wellicht ontdekt u dat iemand anders' script fouten bevat en dat is dan niet alleen motiverend, het is ook een teken dat u echt iets leert.

Ervaren programmeurs zijn het in het algemeen eens over de juiste weg om een programmeertaal te leren: lees veel, installeer wat nodig is om met de programmeertaal te kunnen werken (o.a. een gecompileerde versie van Perl of de broncode en een compiler; verder modules, debugger, documentatie, helpbestanden, programma-editor), leer werken met de programmeerontwikkelomgeving, probeer eenvoudige scripts uit, zoek zelf uit waarom sommige dingen werken zoals ze werken en waarom andere dingen niet werken zoals van ze verwacht, lees nog meer, probeer complexere scripts uit, speel daarmee, bezoek de website of een nieuwsgroep waar een gebruikersgroep actief is en lees daar veel over de omgangsvormen, lees nog meer, en herhaal dit enkele keren.

Bedenk dat de meeste vragen die u zult hebben als u net begint met het leren van Perl, zeer waarschijnlijk door vele andere beginnende programmeurs voor u gesteld zullen zijn en dat het niet zo moeilijk is om die antwoorden te vinden. De leerstof in de meeste leerboeken is dusdanig dat de meeste van die vragen eigenlijk al meteen beantwoord zijn. Als uw vragen niet in die eerste leerstof beantwoord worden, is het dus een kwestie van de antwoorden opzoeken. De aangewezen plaatsen waar u het eerst gaat zoeken naar zulke antwoorden, zijn de lijsten van veelgestelde vragen van de nieuwste versie van Perl en bij een grote gebruikersgroep, zoals de vraag-en-antwoord-sectie van de Perl Monks. Perl leren is soms ook een beetje leren zoeken.

Voor u een vraagt stelt in bijvoorbeeld de nieuwsgroep Newsgroup Lang.Perl.Misc, de mailinglist van de lokale groep Perl Mongers of in de vragensectie van de Perl Monks, moet u zelf al een aantal dingen gelezen en uitgezocht hebben, zelf het begin van een script gemaakt en uitgeprobeerd, de foutmeldingen nagelopen en zoveel mogelijk fouten verbeterd en dus zelf al zoveel mogelijk gedaan hebben om het antwoord te vinden. Voordat u de vraag stelt, zoekt u het gedeelte van uw script op dat het probleem veroorzaakt, en dat is meestal maar een handjevol regels programmacode. Als u tientallen regels opneemt in uw vraag, krijgt u meestal de vraag of u zelf nog even wat dieper wil spitten om dichter bij het probleem te komen. De mensen die antwoorden op zulke vragen, doen dat vrijwillig, in hun eigen tijd, gewoonweg om anderen te helpen, met het idee dat als zij anderen helpen, die anderen hen wellicht ook helpen als ze een probleem hebben.

Zelfs dan is het vaak zo dat antwoorden op vragen op te lossen zijn door de meer doorgewinterde programmeurs door eenvoudig een verwijzing op te geven naar één van de pagina's met veelgestelde vragen of éen van de pagina's in de documentatie. Dat kan tamelijk vernederend zijn voor de vraagsteller, want die heeft klaarblijkelijk toch niet goed gezocht. Aan de andere kant, er is zo overweldigend veel hulp beschikbaar voor de beginnende programmeur, er is zo veel te lezen, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

Wees dus niet bang een vraag te stellen aan uw medeprogrammeurs. Het ergste wat u kan overkomen is een cynische reactie met een verwijzing naar zo'n veelgestelde vraag. Het is velen van ons ook wel eens overkomen. We hebben er allemaal wat van geleerd.

Verder met het leren van Perl. Geef uzelf een doel dat u wil bereiken, dan heeft u een extra motivatie om Perl te leren. Goede doelen zijn het bouwen van een internetwinkel, een database van gebruikers en/of producten, een analyseprogramma voor statistische gegevens van uw website, een gemodereerd discussieforum, een familiefotoalbum, een webdagboek. Neem dan niet meteen de "makkelijkste" weg om eerst een kant-en-klare module van internet op te halen, want vaak zijn zulke grote programma's niet de beste, veiligste, snelste of best onderhoudbare, en als beginner is het voor u moeilijk om de juweeltjes tussen het vuilnis te vinden. Het wiel is dan weliswaar al vaker uitgevonden, niet iedereen maakt mooie ronde wielen, laat staan wielen waar vele duizenden kilometers mee gereden kan worden.

Schrijf daarom eerst zelf een aantal kleine scripts die de basisfuncties verzorgen van het grote programma dat u wilt maken. Daarbij kunt u veel leren van de kleine scripts op internet die zulke basisfuncties al verzorgen. Kleine scripts die bijvoorbeeld een bestand openen of sluiten, het aantal woorden in een bestand tellen, een script bij een antwoordformulier of een script dat een record in een database opzoekt, vult, vervangt of weggooit. Wie weet bent u wel degene die de Schwartzian Transform verbetert met een snelheidswinst van 50%! Nieuwe mensen, nieuwe manieren van denken.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die u een opdracht geven, als u zichzelf liever geen doel wil geven. Uw baas bijvoorbeeld, of een hobbyclub, of uw leraar. Dat kan motiverend genoeg zijn.

Als Perl niet uw eerste programmeertaal is, kunt u één van de door uzelf in een andere taal geschreven programma's omzetten naar Perl. Begin dan met de eenvoudigere programma's en ga na een tijdje door met de ingewikkeldere. Het is altijd makkelijker met iets te beginnen waar u ervaring mee heeft dan met iets dat u nog helemaal niet kent in een taal die u nog helemaal niet kent. Als u al ervaring met C, C++, Basic of van één van de tientallen andere scripttalen, dan zult u de overgang naar Perl tamelijk eenvoudig vinden, zeker als u de eerste syntactische hordes weet te nemen. Zodra u de soms wat minder intuïtieve stukjes syntaxis onder de knie heeft, zult u Perl een openbaring vinden vanwege het gemak waarmee vele standaardfuncties van Perl werken vanwege hun standaardinstellingen, zeker vergeleken met vele andere programmeertalen.

Als Perl wel uw eerste programmeertaal is, is het aan te raden om één of meer boeken over de basiskennis van programmeren te leren, en boeken over logica, ontwerpen en geschiedenis van programmeertalen, zoals Understanding Unix/Linux Programming: A Guide to Theory and Practice (a review), Advanced Programming in the Unix Environment of How to design programs. Want programmeren is meer dan de syntaxis (grof gezegd de grammatica, spelling en woordenlijst) en structuur van een programmeertaal te kennen. Programmeren is ook weten hoe een programma opgebouwd moet worden, met een begin en een einde en het opdelen in onderdelen, net zoals u een brief schrijft, met een aanhef en een afscheidsgroet en middenin alinea's. Net als bij het schrijven van een brief moet u weten hoe u een programma opbouwt.

Het leren van een programmeertaal lijkt een beetje op het leren van een taal als Frans of Russisch. Hoe meer u weet over de basisprincipes van talen, hoe meer talen u beheerst en hoe beter u één of meer talen beheerst en ook echt gebruikt in uw dagelijkse leven, hoe makkelijker het zal zijn een nieuwe taal te leren. Veel Nederlanders beheersen naast het Nederlands ook tamelijk goed de Engelse taal, en verder spreken er veel Nederlanders een aardig mondje Duits, Frans, Italiaans en Spaans. Zij die Spaans, Frans en Italiaans beheersen, zullen weinig moeite met Portugees hebben, dat in dezelfde taalgroep zit. Zo lijkt Perl in enkele opzichten veel op C en C++, ook al zijn er belangrijke verschillen.

Perl is eigenlijk een heel makkelijke programmeertaal om te leren. Goed leren programmeren in Perl kost wat meer tijd, oefening en ervaring. Tegen de tijd dat u de helft van de scripts kunt lezen en de discussies in de nieuwsgroepen en bij bijvoorbeeld de Perl Monks en Perl Mongers begrijpt, de vragen en de antwoorden daarop begrijpt (bijvoorbeeld hier), en zelf af en toe ook al een vraag zo weet te beantwoorden dat de vrager u meldt dat uw oplossing het probleem opgelost heeft, bent u op weg een goede programmeur te worden.

Terwijl u meer ervaring met Perl krijgt, ontdekt u ook dat er andere en soms betere manieren zijn om een programma te maken, en dat is dan ook het motto van Perl: "There's More Than One Way To Do It". U krijgt meer ervaring door zelf veel te experimenteren, boeken en artikelen te lezen, met een gebruikersgroep mee te doen en door andermans code te bekijken.

Na enkele maanden, misschien al wel weken, bent u al zover dat u nog een stapje verder durft te gaan, en dan pakt u een moeilijke opdracht aan waarvoor u geen idee hebt hoe u het aan moet pakken, u zoekt op internet naar voorbeelden van anderen en begint het probleem in stukjes op te delen en zo tot een goed resultaat te komen.

Perl is overigens een grote en uitgebreide programmeertaal. Het merendeel van de programmeurs kent lang niet alle functies, commando's en modules van Perl, als er al programmeurs zijn die ze wel allemaal kennen. U hoeft zich dus echt nergens voor te schamen als blijkt dat u bepaalde dngen niet kent. U kunt beter trots zijn op wat u wel weet.


Introducties en beginnerscursussen     (Naar boven)

Perl Introduction Perldoc.perl.org Online introductie voor Perl 5.8

Perl Monks Tutorials Perl Monks De Perl Monks, een wereld van kennis.
Categorieën van tutorials

Ovid's Web Programming Using Perl Course ovid Voor hen die Perl en HTML een klein beetje kennen: een snelle en duidelijke cursus in het gebruik van Perl samen met HTML.

Tachyon's Tutorials tachyon Tutorials over modules, CGI, shell en meer.

Cultured Perl One-liners 101
Cultured Perl One-liners 101, deel 2
Teodor Zlatanov Tutorials over de Perl-commandoregel, bestands- en gegevensoperaties, en ander interessant spul. Een mooie over JAPH ("Just Another Perl Hacker": een JAPH is een script dat die vier woorden laat zien, maar dat zo vermomd is op het eerste gezicht niet direct duidelijk is hoe het gedaan is). Deze IBM-website heeft diverse andere goede tutorials en artikelen, bijvoorbeeld over MakeMaker, door Sean Dague.

CGI Programming Dave Cross Tutorial in 3 delen over CGI-programmeren. De website bevat nog meer interessante informatie, zoals columns en artikelen.

Training manuals Perl Training Australia Vier tutorials over Perl, die in hun cursussen gebruikt worden door Perl Training Australia: Introduction to Perl, Intermediate Perl, CGI Programming with Perl, Object Oriented Perl.

Randal Schwartz's columns Randal Schwartz Meer dan 170 columns over Perl en andere onderwerpen door Randal Schwartz, uit Linux Magazine, Unix Review en WebTechniques Magazine.

O'Reilly's lijst van tutorials O'Reilly Publishers Overzicht van tientallen tutorials overal op het internet.

Perl bij WDVL Web Developer's Virtual Library De menustructuur en de gebruiksvriendelijkheid laten wel wat te wensen over, op het verwarrende en irriterende af, maar deze website bevat aardig wat tutorials, voorbeelden en artikelen over Perl die de moeite waard zijn. WDVL is een website voor websiteontwikkelaars.

Perl articles informIT/Pearson Diverse artikelen over Perl, waarvan er enkele (bewerkingen van) hoodstukken van boeken zijn.

Boeken     (Naar boven)

Online Perl Library
Online Perl books
Learn.Perl.Org en Books.Perl.Org Volledige boeken op het internet:
Één of meer hoofdstukken van andere boeken:
Op Books.Perl.Org staat een fikse lijst boeken en een overzicht van uitgevers van Perl-boeken.

Safari Bookshelf Perl Books Safari Books Online Safari Books is een samenwerkingsverband van enkele uitgevers waar meer da 30 Perl-boeken te vinden zijn, met telkens minstens de eerste 2 alinea's van elk hoofdstuk van het boek online. De boeken kunnen helemaal online gelezen worden als u een abonnement neemt.

Learning Perl O'Reilly Publishers Het beroemde Llama-boek, door Randal Schwartz (samen met aderen, bij de derde editie was zijn co-auteur Tom Phoenix). Hoofdstuk 4, Subroutines staat online.

O'Reilly Perl CD Bookshelf O'Reilly Publishers 7 Perl-boeken op 1 CD, waarme u de boeken op uw eigen computer kunt installeren en lezen:
Versie 1.0 van The Linux Web Server CD Bookshelf bevatte 2 andere goede Perl-boeken: Programming the Perl DBI en CGI Programming with Perl; versie 2.0 bevat nog maar 1 goed Perl-boek: Practical mod_perl.

Perl 5 Kort en Krachtig O'Reilly Publishers en Academic Service Het bekende naslagwerk van Johan Vromans is nu in het Nederlands vertaald. Van de Engelse versie is inmiddels al de vierde editie verschenen.

Manning's Perl eBooks Manning Publications 6 eBooks die u op uw eigen computer kunt installeren en lezen:

Perl-boeken van Addison-Wesley Addison-Wesley 6 boeken waarvan delen online te lezen zijn.

Writing Apache Modules with Perl and C O'Reilly Publishers Door Lincoln Stein en Doug MacEachern. De hoofdstukken 6, 7, 8 en 9 staan online. U kunt hier ook de broncode van de voorbeelden uit alle hoofdstukken ophalen. Deze website heeft nog veel meer interessante informatie, zoals handouts, afdrukken van presentaties en meer van Lincoln's Perl tutorials.

CGI programming 101 CGI101.com Door Jacqueline Hamilton. De eerste 6 hoofdstukken staan online. Ook de broncode van de voorbeelden uit alle hoofdstukken kan hier ook opgehaald worden.

CGI programming 201 CGI101.com Door Jacqueline Hamilton, over het ontwikkelen van discussiefora en blogs. Geen hoofdstukken online, maar wel de broncode van voorbeelden uit alle hoofdstukken.

Perl and CGI Peachpit Press Perl and CGI for the World Wide Web: Visual QuickStart Guide, het bekende boek van Elizabeth Castro's boek voor beginnende Perl-programmeurs. Hoofdstuk 7 staat online.

Perl by Example Prentice Hall Door Ellie Quigley. Hoofdstuk 14 staat online (het is een PDF-bestand).

Perl & LWP O'Reilly Publishers Door Sean M. Burke. LWP (Library for WWW in Perl) kan gebruikt worden om uw programma's informatie van het web te laten gebruiken: opvragen van webpagina's, insturen van formulieren, validatie van gegevens, reguliere expressies, signalen, etc. Hoofdstuk 7, HTML Processing with Tokens staat online.

Perl-boeken van SAMS SAMS Publishing SAMS geeft diverse Perl-boeken uit, bijvoorbeeld Teach Yourself Perl in 21 Days, Teach Yourself Perl in 24 Hours, Perl Developer's Dictionary en mod_perl Developer's Cookbook.

Perl-boeken van Wiley Wiley Publishers Wiley geeft diverse Perl-boeken uit, bijvoorbeeld Perl: The Programmer's Companion, Perl Weekend Crash Course, Perl Database Programming en Custom CGI Scripting with Perl.

Nederlandstalige Perl-boeken van Academic Service Academic Service Academic Service geeft een klein aantal Nederlandstalige Perl-boeken uit (voor deze boeken geldt dat het vertalingen uit het Engels zijn):

Kenniscentra     (Naar boven)

O'Reilly Perl Center O'Reilly Publishers Kenniscentrum met boeken, nieuws, artikelen, interviews, succesverhalen, voorbeelden en nog veel meer.

Perl.com "The Source for Perl" O'Reilly Publishers Perl-website voor en door gebruikers, begonnen door Tom Christiansen. Vertrekpunt voor het vinden van bestanden, documentatie, veelgestelde vragen, nieuws, artikelen, columns, boeken en nog veel meer. Deze website overlapt het O'Reilly Perl Center op diverse onderdelen.

Perl FAQ
FAQ = Frequently Asked Questions
(oftewel: reeds vaak eerder, veelgestelde, vragen)
Diverse auteurs Veelgestelde vragen over Perl.
Indeling:

mod_perl The Apache Software Foundation Kenniscentrum over mod_perl, de samensmelting van Perl en Apache. Nieuws, documentatie, tutorials, gidsen, bestanden, artikelen, verwijzingen, mailinglijsten en nog veel meer. Take23 is een interessante aanverwante website, ook al wordt het grootste deel van de website al een hele tijd niet meer onderhouden.

Use Perl; Chris Nandor en andere leden van Perl-gebruikersgroepen Uitgebreide Perl-gebruikersgemeenschap met nieuws, discussies, aankondigingen, artikelen, verwijzingen en nog veel meer.

The Perl Archive
Perl Horizons
Creative Fundamentals, Inc. The Perl Archive en Perl Horizons zijn aan elkaar gekoppelde websites die veel programma's, scripts, kenniscentrum, discussieforum, artikelen, recensies en hoofdstukken van boeken bevatten.

Perl Mongers Vereniging van internationale Perl gebruikersgroepen Perl Mongers zijn de marskramers van Perl, die regelmatig allerlei bijeenkomsten organiseren, vaak zelfs elke maand. Nog een wereld van kennis, één muisklik verder, met een Monger dicht bij u in de buurt, dichterbij dan u misschien denkt.

Documentatie     (Naar boven)

Perl-documentatie Perldoc.com Zeer uitgebreide documentatie online. Als u Perl al geïnstalleerd heeft op uw computer, heeft u deze documentatie natuurlijk ook op uw computer staan. Met het perldoc-commando kunt u de documentatie oproepen.
Bijvoorbeeld:
perldoc perl (parameters bij Perl, bestandsnamen van de documentatie)
perldoc perlintro (Perl-introductie)
perldoc -f open (documentatie van de functie "open")
perldoc -q larry (pagina's in de documentatie met het woord "larry")

The Perl Directory Perl.org Meer online en uitgebreide documentatie.

Perl Monks Library Perl Monks Deze documentatie is weliswaar verouderd, maar is wel zeer toegankelijk en heeft veel bruikbare verwijzingen naar oudere en de nieuwste versies van Perl.

Programma's, scripts, modules     (Naar boven)

CPAN Comprehensive Perl Archive Network Duizenden modules, klaar voor gebruik, meestal uitstekend gedocumenteerd en goed getest. Kijk eerst hier voor u zelf iets gaat schrijven, leer van andermans werk.

CPAN zoek en vind Comprehensive Perl Archive Network Zoek de programma's die anderen al hebben geschreven zodat u dat niet hoeft te doen.

Code Catacombs
Snippets
Craft
Perl Monks Scripts in soorten en maten, van volledige programma's tot éénregelige scriptjes voor allerlei doeleinden die u zo in uw eigen programma's kunt gebruiken. Geschreven door vele Perl Monks. De Code Catacombs zijn verdeeld in 17 categorieën. De secties Craft en Snippets zijn niet zo netjes georiganiseerd, maar er is wel een zeer bruikbare Snippets Index.

O'Reilly boeken O'Reilly Publishers Handige lijst van O'Reilly met boeken over Perl en andere programmeertalen en andere onderwerpen: de lijst bevat een kolom met verwijzingen naar voorbeelden (van de boeken waarvan de voorbeelden online staan).

Perl Access Big Resources Commerciële website met Perl-scripts en verder veel reclame.

Andere bronnen en onderwerpen     (Naar boven)

Perl Monks FAQ
FAQ = Frequently Asked Questions (oftewel reeds vaak eerder, veelgestelde, vragen)
Perl Monks Vragen en antwoorden over de website en veel andere informatie.

comp.lang.perl.announce
comp.lang.perl.misc
Nieuwsgroepen Schrijf, lees, discussier, kondig aan, leer... alles over Perl.

Perl Mailing List Database
Perl.org Meer dan 250 mailinglijsten over Perl en aanverwante onderwerpen. Meer dan wie ook kan lezen. Ook om te schrijven, discussiëren, aankondigingen, leren...

The Perl Journal CMP Media LLC Beroemd tijdschrift, althans onder de oudgediende Perl-programmeurs. Oude edities van het tijdschrift staan online, inclusief de allereerste editie van de lente van 1996. de broncode van de scripts kan ook opgehaald worden. Veel voorpagina's zijn ware kunstwerken, die door vele Perl Mon(ks|gers) met liefde ingelijst en opgehangen worden. Vaak staat of hangt er eentje op of boven het bureau of in de werkkamer van een ervaren programmeur.

Perl Paraphernalia Mark Jason Dominus Veel informatie en natuurlijk het bekende Perl Advanced Techniques Handbook.

links::perl larsen Scripts, verwijzingen.

Perl Limericks Siegfried Bublitz Scripts, uitleg, verwijzingen.

Perltraining Gabor Szabo Een internationale lijst van personen en organisaties die onderwijs in Perl geven.

Organisaties     (Naar boven)

YAPC Yet Another Perl Conference ("Nóg Een Perl-Conferentie") Symposia over Perl, georganiseerd door de gebruikers zelf, onder de vlag van YAS (Yet Another Society, "Nóg Een Organisatie"). De websites van diverse YAPC-conferenties zijn op zich vaak zeer bruikbaar, zoals presentaties en toespraken van de YAPC::Europe::2001 (deze werd in Amsterdam georganiseerd).

YAS Yet Another Society YAS is een non-profit organisatie voor de bevordering van de samenwerking op het gebied van computer- en informatiseringswetenschappen. Vooral interessant vanwege de nieuwsberichten (voornamelijk evenementen, zoals conferenties en seminars) en verwijzingen naar interessante websites.

TPF The Perl Foundation De stichting die zich wijdt aan de promotie van Perl, door het aanmoedigen en in gang zetten van discussie, samenwerking, ontwerp en ontwikkeling. TPF coördineert the samenwerking van vele Perl-gebruikersgroepen, die allemaal op vrijwilligerswerk draaien, omdat de leden van die groepen het leuk vinden, inclusief de YAPC conferenties. TPF heeft het copyright op Perl 6 en Parrot. TPF is onderdeel van YAS. Vooral interessant vanwege de nieuwsberichten en verwijzingen naar interessante websites.


Stuur een bericht Send a message
Copyright © 2003-2007 SPPN
The use of a camel image with the topic of Perl is a trademark of O'Reilly & Associates, Inc.
Used with permission.