5 Tips voor een goede profielfoto op social media

Veel foto`s die ik tegen kom als profielfoto`s zijn prima gemaakt, zeggen iets wezenlijks over de persoon en ogen actueel. Toch zie ik nog opvallend vaak de leuke vakantiefoto, de gezellige sfeer tijdens het eindejaarsfeest of een uitsnede die niet scherp of onduidelijk is en waarbij niet genoeg aandacht is besteed aan het maken en bewerken van de foto.
Ben je niet helemaal tevreden over je profielfoto? Wellicht heb je dan iets aan deze tips;

1. Zorg voor een scherpe foto
Scherpe profielfoto`s maak je het best op de automatische (portret)stand van je camera of met een instelling van ongeveer F 5.6 bij S 100. Ligt ook een beetje aan het soort camera en lens die je gebruikt. De meest natuurgetrouwe verhoudingen in de foto bereik je bij een brandpuntafstand van 50mm. Geef je camera de tijd om scherp te stellen, voordat je de foto maakt.

2. Zorg voor een goede belichting
Buitenfoto`s hebben als voordeel dat je meestal voldoende natuurlijk licht hebt om geen extra lichtbron te hoeven gebruiken. Denk hierbij aan de manier waarop de zon staat, omdat je al snel met je ogen knijpt. Een bewolkte lucht is helemaal zo slecht nog niet, omdat je meestal toch voldoende licht hebt om een goede foto met je smartphone te maken. Als je binnen foto`s maakt zorg dan voor een cameralens die voldoende lichtsterk is en zorg voor een zo goed mogelijk verlichte ruimte door lichtinval of doe lampen aan. De meeste camera`s en flitsers op een telefoon zijn niet goed genoeg om ook binnen een echt goede foto te maken.

3. Laat zien wie je bent
Neem een open houding aan en denk bij het nemen van de foto aan iets waar je blij van wordt. Maak met je ogen contact met de camera en straal uit dat je de moeite waard bent om contact mee te maken. Doe je iets ambachtelijk? Fotografeer dan een object mee op de foto. Bijvoorbeeld je boormachine, tuingereedschap of telefoon. Het ligt er maar net aan wat je doet en welk object iets over jou en je werk zegt.

4. Kies kleding die bij je werk past
Neem de kleding die je ook tijdens je werk draagt. Het is prima om als hovenier, timmerman of monteur je (schone) werkkloffie aan te trekken. Heb je kleding met een logo of naam van je bedrijf? Prima, fotograaf dit dan mee. Gebruik kleuren die een contrast maken met je achtergrond, vermijd de kleur rood en gebruik juist wel wit. Vooral als je betrouwbaarheid wil uitstralen doet wit het goed. Heb je normaal gesproken geen stropdas? Doe dit dan ook niet alleen voor de foto. Je klanten kennen je vaak al van de foto en als je ze in het echt ontmoet hoort het beeld hier bij te passen.

5. Wees actueel, professioneel en wijzig je foto regelmatig
Een foto met een neutrale achtergrond, zoals een studiodoek of witte deur gaat wat langer mee, omdat deze niet afhankelijk is van het seizoen. Een strakke groene haag of een winterlandschap laat echter direct zien in welke seizoen deze genomen is. In een ander seizoen zou ik dus de foto wijzigen, om actueel te blijven. Als je met je foto`s bezig bent maak er dan een flink aantal, zodat je ook nog eens een andere kan gebruiken. Laat je de foto`s maken bij een fotograaf? Wissel dan van kleding, zodat je de foto`s zowel op je LinkedIn als op je Facebook en andere meer prive gerichte pagina`s kan gebruiken. Plaats geen foto`s waar je eigenlijk niet zo tevreden mee bent, maar doe het gewoon nog een keer en besteed er tijd en aandacht aan. Een goede foto is voor mensen die je nog niet kennen immers een eerste indruk die voor een belangrijk deel gaat bepalen of klanten wel of geen zaken met je willen doen.