Ichoco en Chocolat Stella of toch een chocoladefontein huren?

Chocolade! Ik ben dol op chocolade. Van heel pure chocolade met een hoog cacaogehalte tot witte chocolade en de melk variant. Of liever een gevulde met praline of koekjesvulling. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en nieuwe merken om uit te proberen. In de Ekoplaza stuitte ik op deze twee veganistische repen: iChoc en Chocolat Stella. Ik werd er nieuwsgierig naar en testte ze uit.

Waarom vind je het leuk om verschillende chocoladesmaken en -merken uit te proberen? Om kort te zeggen: ik ben kieskeurig als het om chocolade gaat. Ik vind veel repen nep smaken. Gewoon niet lekker. Er zit dan zon vreemd smaakje aan alsof er helemaal geen cacao in zit (in witte chocolade zit geen cacaopoeder, maar dat terzijde). Ik denk dat dit komt doordat de meeste producenten zo veel mogelijk repen willen verkopen met de goedkoopste ingrediënten. Jammer maar helaas gaat het tegenwoordig wel zo. Meer rede dus om verschillende soorten chocolade en merken te proberen. En ik kwam deze iChoc en Chocolat Stella tegen waar ik nieuwsgierig naar werd. Zouden deze repen lekker zijn? Waar komen ze vandaan en waar staat het merk voor?

iChoc vegan witte chocolade

Voor de makers van het Duitse merk iChoc is het meteen duidelijk: een vegan chocoladereep maken die smaakt als een echte chocoladereep met melk. Zij vinden dat een veganistische levensstijl geen voedselbeperkingen mag hebben. Daarmee bedoelen ze dat vegans sommige producten niet meer kunnen eten in verband met dierlijke producten. En daar wilden ze een stokje voor steken. Als ik kijk naar de reep moet ik meteen denken aan Apple. In eerste instantie dacht ik ook dat de repen van Apple waren. Leuk geprobeerd iChoc, maar het is wel verwarrend. Goed, ik koos voor vegan White Vanilla.

Ingrediënten: rauwe rietsuiker*, cacaoboter*, rijste melkpoeder* 18%, aardamandelmeel*, gestampte bourbon vanillestokjes*. * = van biologische herkomst.

Tijd voor de smaaktest. Je proeft direct dat er in de witte chocolade geen melk zit. Ik proef de rijste melkpoeder en een zacht zoete smaak. Daarnaast komt de vanille goed naar voren. De witte chocolade is best lekker, maar mijn voorkeur gaat liever uit naar een witte chocoladereep met koemelk. De verpakking is FSC gecertificeerd en het plastic is natuurlijk afbreekbaar. Dat betekent dat je het plastic op de composthoop kunt gooien.

Chocolat Stella 100% pure chocolade

Nu ik iChoc heb geproefd ga ik snel verder met Chocolat Stella. Deze reep is gemaakt door het bedrijf Stella Bernrain. Het Zwitserse bedrijf bestaat al sinds 1925! Wist je dat ze in 1960 een suikervrije chocoladereep op de markt bracht? Geweldig! In 2003 brengt Stella Bernrain haar lactosevrije chocoladereep op de markt. Het bedrijf staat voor de wensen van de klant, maar biologisch, fair trade en milieuvriendelijkheid staan ook hoog in het vaandel. De verpakking vind ik er zo mooi uitzien. Helemaal zwart met een subtiel rood randje. Ik kocht de 100% pure chocolade, want hoe puurder, hoe beter.

Ingrediënten: Cacaomassa*, cacaoboter*, vanille*. * = van biologische herkomst.

Drie ingrediënten voor één chocoladereep. Meer niet! Dat klinkt als muziek in mijn oren. Maar hoe proeft deze chocolade? Puur. Heel puur. Niet bitter puur, maar zoet puur. Oh wat vind ik deze smaak lekker! Je hebt maar een klein stukje nodig om veel smaak te beleven. Ik vind de chocoladereep van Chocolat Stella zo lekker, dat het in het lijstje van mijn favoriete chocolade komt! De repen zijn omhuld met aluminiumfolie in plaats van plastic om het milieu zo min mogelijk te belasten. Overigens is deze folie 17 keer dunner dan de normale aluminiumfolie.

Conclusie: iChoc en Chocolat Stella zijn twee fijne chocoladerepen waar veganisten hun smaakpapillen op kunnen testen. iChoc vegan white vanilla is een zoete reep met een zachte smaak. Chocolat Stella 100% pure chocolade is een reep voor de echte pure chocoladeliefhebber.

chocoladefontein huren in amsterdam

iChoc (1,99 euro) en Chocolat Stella (2,99 euro) zijn beide te koop bij de Ekoplaza.

Vind jij wit, melk of puur lekkerder?